WikiPlanning.gr / Θεμέλιο



_update: http://openplanning.gr/ _text in english



Το Wikiplanning.gr αποτελεί υπό εξέλιξη project για το συμμετοχικό σχεδιασμό του χώρου, εδραζόμενο λειτουργικά πάνω σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Η ιδέα της δημιουργίας του Wikiplanning.gr γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2009, από τους Καρμανιόλα Σάββα και Σπυράτο Σπύρο με αφορμή συζητήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στα κοινωνικά δίκτυα, το web 2.0 και τις ευκαιρίες που δύναται να προκύψουν σχετικά με τον συμμετοχικό σχεδιασμό. 

Το εγχείρημα στοχεύει στην δημιουργική παραγωγή χώρου μέσω της διαμόρφωσης οριζόντιου δικτύου συνεργασίας και διάδρασης μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας, πάνω στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία και περαιτέρω εξέλιξη του όλου project. Το Wikiplanning επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες διασυνδέσεις μεταξύ μεμονωμένων πολιτών και/ή ευρύτερων ομάδων συμφερόντων ώστε να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η δυνατότητα παρέμβασης στο ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Tο εν λόγω δυναμικό δίκτυο συνεργασίας αναμένεται να λειτουργήσει παράλληλα μεν, αλλά εκτός των επίσημων διοικητικών δομών. Βασικός σκοπός είναι να επηρεαστεί το θεσμοθετημένο σύστημα σχεδιασμού του χώρου ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό ως εισροές οι επιδιώξεις και επιθυμίες όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας πολιτών.

Σύλληψη VS Αντίληψη

Στόχο σε μια σύγχρονη προσέγγιση του σχεδιασμού πρέπει να αποτελεί η ολοκληρωμένη σύλληψη του χώρου από αυτούς που τον χρησιμοποιούν, πράγμα που συνεπάγεται ενεργό συμμετοχή των δρώντων σε κάθε στάδιο της κυκλικής-συνεχούς διαδικασίας του σχεδιασμού.





Οι τρέχουσες πρακτικές στο χωρικό σχεδιασμό αφορούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την συμμετοχή των πολιτών απλώς ως προς την τυπική έγκριση ή θέσμιση ενός ήδη εκπονημένου σχεδίου/μελέτης. Οι αποφάσεις που αφορούν στο χωρικό σχεδιασμό αποτελούν αρμοδιότητα μιας μικρής μερίδας "ειδικών", με συνέπεια το τελικό παραγόμενο προϊόν να μην ενσωματώνει τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις των μεμονωμένων χρηστών του χώρου. Η μη εμπλοκή όμως των πολιτών στην διαμόρφωση του χώρου, οδηγεί σε απώλεια ελέγχου του ζωτικού τους περιβάλλοντος και εν τέλει στην αδυναμία προσαρμογής του στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ψηφιακός | φυσικός χώρος

Wikiplanning QR Code


Augmented Reality: Επίθεση ψηφιακού layer στο φυσικό χώρο

Ο ψηφιακός χώρος, σε αντίθεση με το φυσικό (πεπερασμένο) είναι πρακτικά άπειρος, ενώ ταυτόχρονα είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προσβάσιμος και παραμετροποιήσιμος. Κατά αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητες παρέμβασης στον ψηφιακό χώρο είναι σαφώς περισσότερες και λόγο στη διαμόρφωσή του αποκτά ουσιαστικά κάθε μεμονωμένο μέλος μιας κοινωνίας. Επιδίωξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για το σχεδιασμό του χώρου αποτελεί η προσαρμογή της ψηφιακά δημιουργημένης δυναμικής (ιδέες, συλλογικότητες, γνώση) στο φυσικό χώρο, ώστε αυτός να αποτελέσει όσο το δυνατόν συλλογικότερο κατασκεύασμα

Θεμέλιο_
Σε μια προσπάθεια διαλεκτικής σύνδεσης του φυσικού και ψηφιακού κόσμου θα καταλήγαμε ότι απώτερος σκοπός της χρήσης νέων τεχνολογιών στο συμμετοχικό σχεδιασμό είναι το πέρασμα


Καρμανιόλας Σάββας & Σπυράτος Σπύρος

*Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μέρος της διπλωματικής εργασίας του τελευταίου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο "Συμμετοχικός Σχεδιασμός και η Συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών" (link)